Лекция на проф. Преслав Наков на тема: Можем ли да спечелим битката с фалшивите новини?

Каним Ви на лекцията на проф. Преслав Наков на тема „Можем ли да спечелим битката с фалшивите новини?“, която ще се проведе на 28.09.2022 г. (сряда) от 18:00 часа в аулата на четвърти корпус.

Възходът на интернет и социалните медии промени не само начина, по който консумираме информация, но и демократизира процеса на създаването и разпространението й. За съжаление отсъствието на контрол, което първоначално беше считано за несъмнено положително развитие, доведе до главоломния възход на дезинформацията онлайн: първоначално описвана като „фалшиви новини“, тя постепенно достигна размерите на „инфодемия“. Лекцията ще сподели опита на лектора от развитието на съвременни технологични подходи към различни аспекти на проблема на ниво твърдение, статия и медия: фактологичност, пристрастност, пропаганда, вреда и др. Ще бъдат демонстрирани и някои практически системи като агрегатор на новини, анализатор на статии, детектор на пропаганда, анализатор на КОВИД-19 туитове, проверка на твърдения с помощта на Уикипедия, Chrome plugin, както и API към тези системи.

Преслав Наков е професор в Университета по изкуствен интелект „Мохамед бин Зайед“. Научните му интереси са в областта на компютърната лингвистика: борба с „фалшивите новини“ и автоматична проверка на достоверност на информацията. Завършва магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ и докторантура в Калифорнийския университет в Бъркли със стипендии на университета и на фондация „Фулбрайт“. Работил е като изследовател в Катарския институт по компютърни изследвания, в БАН, в Националния университет на Сингапур, както и в Софийския университет, където преподава и в момента. Автор на над 250 научни публикации с 15,000 цитирания в областта на компютърната лингвистика, както и на три книги, сред които „Програмиране = ++Алгоритми;“, считана за „библия“ на програмирането в България (с 18,000 изтегляния от Уеб). Носител на редица национални и международни награди и отличия, включително на първата награда „Джон Атанасов“ на Президента на Р. България, ACM WebSci’2022 Best Paper Award, CIKM’2020 Best Long Research Paper Award, ACL’2020 Best Demo Paper Award (honorable mention), SemEval’2020 Best Task Paper Award (honorable mention), SocInfo’2019 Best Poster Award, RANLP’2011 Young Researcher Award, Facebook Faculty Research Award, AI 2000 Most Influential Scholar. Президент на ACL SIGLEX, секретар на ACL SIGSLAV, член на борда на EACL и на Truth and Trust Online, председател на програмния комитет на ACL 2022, член на редакционните съвети на списания като Computational Linguistics, Transactions of the Association for Computational Linguistics, ACM Transactions on Information Systems, Computer Speech & Language, IEEE Transactions on Audio, Speech and Language Processing, IEEE Transactions on Affective Computing, Natural Language Engineering, AI Communications и Frontiers in AI. Научните му изследвания са отразени във водещи медии като MIT Technology Review, CACM Research Highlights, Forbes, Boston Globe, Al Jazeera, Science Daily, Popular Science, Fast Company, The Register, WIRED, Engadget и др.